Pro všechny, co to tu mají rádi...

Koncert na opravu kostela ve Svárově

23.11.2012 18:00

V pátek 23. 11. od 18h začal v kostele ve Svárově koncert, jehož výtěžek bude použit na opravu chátrající střechy (padající omítka) kostela sv. Lukáše ve Svárově.

Koncert zahájil starosta Svárova Ivan Zetek, který shrnul, jak se kolem kostela začala vytvářet skupina lidí, o kostelu se začalo mluvit a začaly přicházet první peníze na jeho postupné opravy. Zmínil aktivity, které na jeho opravu byly pořádány v minulých letech.

Program kostela obstaralo duo ELLA. Ač by se mohlo zdát, že dva účinkující jsou málo, brzy nás přesvědčili o opaku. Vyprávěním o starých časech, kdy láska, věrnost a odvaha byly platnými a všeobecnými hodnotami jsme se naladili na středověkou notu. Manželé Marcela a Karel Jakoubkovi brzy publikum vtáhli do jednoduchých, ale podmanivě působivých středověkých dvojhlasů, písní lkavých i rozverných. Ze zajímavých historických nástrojů, které zde byly k vidění a slyšení: středověký buben, kt. se ladí pumpičkou (předchůdce irského bodhránu), bouzuki, šalmaj a podivně kvičivý strunný nástroj (jméno si nepamatuju), předchůdce dnešních houslí. ELLA zahrála pestrou škálu písní milostných, lidových, vagantských i duchovních; rolničky a bubny nám v uších zněly ještě dlouho po koncertě.

Kostel byl příjemně plný - místa k sezení v kostele byla obsazená a i po zahájení koncertu se trousili někteří další lidé.

Z koncertu jsme - naplněni prazvláštní historicky vznešenou atmosférou - vyrazili mrazivou cestičkou lemovanou rozsvícenými svíčkami zpátky do svých domovů.

Kostel sv. Lukáše, (c) Obec Svárov

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode